Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 20:23 - НОСТАЛГИЯ-1
Автор: alev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 195 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Това е ВЕРО. Не зная дали наименованието му е било взаимствано през 70-те от италианското "веро" - истинско. За тези, които не знаят, това е препарат за миене на съдове. Няма лъскави етикети, няма срокове на годност и описание на алергенти. Пластмасата е почти недодялана. ВЕРО-то вършеше работа. До пускането му на пазара мама миеше чиниите с прах за пране (АЛКА). Топваше гъбата в праха, намокряше я и миеше чиниите. От верото си правихме сапунени балони. Сипваш в е
дна чашка, слагаш малко вода и с клуча от избата дехаш - и ето ти сапунен балон. Много се кефихме. 
Много хора от моето поколение и нагоре все още казват в магазина "И едно ВЕРО, ако обичаш". Независимо дали е ЦИФ, Миф или на баба му... онова, то си е ВЕРО и върши същата работа като ОНОВА веро. Сега казват, че имало балсам за ръце и други работи, ама баба Тотка от осмия етаж пак му вика ВЕРО. 
Това да използваш една търговска марка и тя да стане нарицателно е нещо много сериозно. Ще припомня други такива феномени. Примерно:
Отиди на ЕЛКОН да ти проверят колата - казват още хората (и още стоят такива табели - ЕЛКОН). А ЕЛКОН е стара марка стендове за диагностика на запалителните системи на автомобилите, най-добра (но не единствена) в СИВ. 
Иди си копирай документа на КСЕРОКС - още казваме и скоро няма да го забравим. Това е ясно без коментар.
В Унгария, много отдавна се казва - Иди с колата си ва ВАПКА. Това означава да отидеш на автомивка и да ти измият колата с пароструйка ВАП.
Когато карах Жигули и понякога нещо в двигателя кихаше, ме съветваха "Сигурно ще е от "Дялкото". Това нещо е ДЕЛКО - също нарицателно на т.нар. прекъсвач-разпределител. Едно такова животно, използвано в запалването на автомобилите доста преди да дойдат контролери и бордови компютри, което се настройваше с монета от две стотинки. Врътнеш - и готово - ладата се втурва и после арабинът казва "Аз иска кара добра кольа..."
Ако се сетите за други подобни нарицателни-марки ще съм ви благодарен. Това си е ретро колекция на думи.
Е-е-е-е-е-х тогава бях на двайсет и няколоко, пък и по-малко


Тагове:   Веро,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13767
Постинги: 19
Коментари: 5
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930